Wyjątkowość tych mistrzowską ręką wykonanych noży polega nie tylko na robiącym wrażenie damasceńskim wzorze ostrza. To co naprawdę wyjątkowe leży w użytej do ich wykonania stali Aogami używanej przez najbardziej doświadczonych mistrzów kowalstwa w tradycyjnych kuźniach rejonu Fujitora, Niigata do wyrobu noży.
Aogami to rodzaj najwyższej jakości stali o dużej twardości tradycyjnie używanej do wyrobu japońskich noży, charakteryzuje się ona bardzo długim zachowaniem ostrości. Te szlachetne ostrza powstają w wyniku skuwania wielu cieniutkich warstw miękkiej stali z rdzeniem za stali Aogami. Ta technologia zapewnia dużą elastyczność dzięki wielu warstwom stali miękkiej i ekstremalną ostrość rdzenia ze stali Aogami oraz łatwość ponownego zaostrzenia dla mniej doświadczonych użytkowników.
Noże te są jednostronnie zaostrzone co zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza. Uchwyt w formie „KASZTANA” wykonany z japońskiego dębu wykończony skuwką z bawolego rogu.
Ponieważ do wykonania użyto najwyższej jakości naturalnych materiałów mogą wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co nadaje nożom wyjątkowości i niepowtarzalności.
Deba to japoński nóż do krojenia i filetowania ryb, ale sprawdza się również przy obróbce innych mięs. Ze względu na grubość ostrza jest doskonały do oddzielania rybich głów i przecinania ości. Deba ma szlif jednostronny idealny do krojenia delikatnego mięsa ryb.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.